Опалубка для фундаменту – найважливіша деталь в будівництві будинку
Опалубка для фундаменту – найважливіша деталь в будівництві будинку
13.12.2019

Опалубка для фундаменту – найважливіша деталь в будівництві будинку

Фундамент – це основа, яка безпосередньо впливає на довговічність будівлі. Якісне основу будови неможливо виконати без такого елемента, як опалубка, яка відіграє важливу роль у процесі його зведення.

Опалубка фундаменту будинку: що це і навіщо використовується при будівництві?

Опалубка являє собою знімну дерев'яну або металеву форму, в яку укладають бетонні розчини при зведенні конструкцій з використанням залізобетону.

Основне призначення – запобігання просочування бетонного розчину в землю, уникнення втрати вологи і швидкого висихання. Крім того, завдяки опалубці, підстава має гладку поверхню, яка менше зчеплення з грунтом, перешкоджаючи руйнуванню моноліту в холодну пору року.

Форми встановлюються на всю висоту фундаменту, що призводить до додаткових витрат на виїмку грунту з-за необхідності формування більш широкої траншеї. Ця причина ускладнює самостійне будівництво, але тільки при дотриманні всіх норм основа будинку вийде міцної і прослужить десятиліття.

Звичайно, нерідкі випадки будівництва без опалубки, але робити це не рекомендується. Після декількох років можна виявити перші наслідки економії – тріщини на стінах. Якщо фундамент буде покриватися гідроізоляцією, опалубка обов'язкова, оскільки потрібно мати доступ до поверхні фундаменту, тобто ширина траншеї повинна бути такою, щоб після зняття опалубки було достатньо місця для гідроізоляції. 

опалубка для фундаменту

Види опалубки: який використовувати?

Опалубка на фундамент може виготовлятися з різних матеріалів: дошки, дерев'яні щити, металеві листи і навіть пінополістирол. За способом монтажу ділиться на два види – знімна і незнімна.

Знімна опалубка виконується як із спеціальних розбірних коробів, так і з простих дощок. Використання коробів дозволяє використовувати опалубку кілька разів, оскільки після застигання бетону її елементи можна без проблем розібрати. Дошки також можливо використовувати повторно, але для цього не слід робити в'язку сторін на дні, інакше розібрати конструкцію не вдасться.

Знімна опалубка буває декількох видів:

  • пластикова – являє собою полімерні короби з посиленими стінами;
  • щитова – бюджетний варіант, для якого використовуються дошки і товсті листи фанери, вимагає встановлення додаткових підпор;
  • ДСП з посиленим каркасом із металу – забезпечує швидкий монтаж, листи можна швидко розпиляти електролобзиком під потрібні розміри.

Незнімна опалубка для фундаменту складається із спеціальних блоків (модулів), які виготовляються з пінополістиролу. Вона має ряд незаперечних переваг, зокрема, прискорює процес облаштування фундаменту, а також володіє тепло - і гідроізоляцією, що важливо. Її головний мінус – це висока вартість, до того ж при неправильному облаштуванні пінополістирол може прослужити недовго.

Існує інші класифікації та види опалубок, але знімна (розбірно-переставна) є універсальною моделлю. Вона використовується для бетонування стін, колон, перекриттів, фундаменту і т. д. Після набору необхідної міцності бетону вона розбирається, очищається і використовується повторно.

опалубка для фундаменту

Опалубка під фундамент: етапи облаштування

Правильна установка і заливка опалубки – це важливий процес, незважаючи на простоту. Перш за все, з вибраних елементів (щитів, дощок) формується каркас, який повторить форму фундаменту. При необхідності встановлюються розпірки, упори, фіксуючі елементи. Після цього треба переконатися у міцності конструкції. В отриманий каркас монтується арматура і відбувається заливка бетонної сумішшю. Після того як бетон застигне (все залежить від марки бетону і температурних умов), проводять демонтаж опалубки (у разі знімною різновиди) і виконують гідроізоляційні та земляні роботи.

Іноді опалубку встановлюють тільки у верхній частині майбутнього фундаменту, а внизу бетон просто заливається в траншею. Технологічно це не зовсім правильно, але схема користується великою популярністю у зведенні невеликих будівель.

В якості висновку

Складно в кількох абзацах описати всі питання стосовно такого важливого етапу будови, як опалубка. До того ж, якщо додати сюди питання утеплення і гідроізоляції, а також дренажу, то опис може зайняти не один десяток сторінок. Але якщо ви звернетеся до хорошим фахівцям, то знати всі деталі процесу немає необхідності.

Будівельна компанія DNIPROBUD вже багато років займається будівельними роботами, зокрема, проектуванням і зведенням житлових будинків у приватному секторі, тому таке питання, як спорудження правильної опалубки, ми вирішимо без проблем. Звертайтеся до нас, ми допоможемо вирішити всі ваші питання – від створення проекту до будови хати. На нашому сайті ви можете ознайомитися з готовими проектами будинків, і, можливо, ваше потенційне житло вже чекає на вас.