Повернення до класики: як побудувати сучасний будинок у стилі фахверк
Повернення до класики: як побудувати сучасний будинок у стилі фахверк
08.04.2024

Запити на фахверковий будинок звучать все частіше від клієнтів будівельної компанії «Дніпробуд». Цей стиль прийшов до нас із Німеччини, де використовується десятиліттями, також поширений і в інших європейських країнах. В Україні мода на таку технологію лише зароджується, але вже зараз фахверкові будинки можна зустріти у різних регіонах. Про особливості та відмінні риси таких конструкцій розповімо прямо зараз.

Що являє собою фахверковий будинок

Термін «фахверк» перекладається як «секційна споруда». По суті це каркасна технологія будівництва, яка раніше була характерна для селянської архітектури. Будинок у стилі фахверк оформляється так, ніби складається з рівних осередків. Каркас при цьому виготовлений із бруса хвойних порід, а простір між ним заповнений термоізоляційними панелями.

З появою нових технологій підходи до будівництва трохи змінилися. Для зведення кістяків використовуються не тільки клеєні бруси, а й металеві конструкції, що дозволило підвищити міцність будов. Для стін вибираються газоблок чи пінобетон, різні види утеплювачів. Також можуть використовуватися збірні панелі для будівництва фахверк будинку. Такий метод дозволяє скоротити час на будівництво.

Екстер'єр будівлі має виражену фактуру, чіткі лінії, виглядає виразно та незвично. Для нього характерні контрастні поєднання кольорів: темні прогони та світлі стіни.

Особливості дизайну будинку в стилі фахверк

Перше, що відрізняє такі будівлі – у них відсутні капітальні стіни. Як основа служать балки, з'єднані в каркас. Також будинок фахверк відрізняють інші властивості:

  • облицювання з підкресленим виділенням несучих балок;
  • гострий дах з похилими схилами;
  • панорамні вікна, часто зі віконницями.

Загалом, дизайн будинку фахверк виразний і відомий. І незважаючи на те, що ця концепція зародилася аж у 12-13 столітті, основні особливості збережені.

Принципи технології фахверкового будівництва

Важливим етапом та умовою, від якої залежить надійність та міцність конструкції, є правильна підготовка матеріалів. Щоб побудувати фахверковий будинок, попередньо необхідно обробити дерев'яні бруси вогнетривкими та антигрибковими складами, покрити їх фарбою.

Фундамент може бути дрібнозаглибленим. Фахверкові будинки є полегшеними конструкціями. Але в фундамент обов'язково потрібно встановити анкер для надійного кріплення нижнього вінця, прокласти гідроізоляцію і утеплити за допомогою пінополістиролу.

Оформлення фасаду фахверкового будинку

Спочатку будинки в німецькому стилі фахверк ніяк не декорувалися. Контрастне поєднання темних дерев'яних прогонів та глиняних стін виглядало досить оригінально. Сьогодні цю концепцію збережено.

В основі дизайну фасаду – контрастне поєднання матеріалів. Балки каркасу роблять темними, а стіни – залишають світлими. Залежно від типу матеріалу їх можуть покривати штукатуркою для вирівнювання текстури (наприклад, якщо використані газо- або піноблоки).

Внутрішнє оздоблення

Фахверковий будинок відрізняється максимальною простотою та використанням натуральних матеріалів. Ось кілька основних моментів, які допоможуть створити характерне оздоблення:

  • підлога – з натурального дерева, ламінату з імітацією деревини або плитки під камінь;
  • стіни – штукатурка з матовою фарбою (жодних шпалер з квіточками або візерунками);
  • використання дерев'яних панелей, балок у будинку як акцентних деталей.

Традиційним елементом фахверкових будинків є камін. Він не тільки відтіняє автентичний дизайн, але й додає 100 балів до затишку. При цьому в сучасній концепції камін може бути електричним. Якщо ж натуральний, його оформляють цеглою або плиткою під камінь.

Будинки у німецькому стилі фахверк приваблюють і простотою інтер'єру. Предмети меблів варто вибирати з натурального дерева в стислому дизайні. Її не потрібно бути багато, простір має бути максимально вільним. Як акценти підійдуть різьблені елементи, предмети в техніці штучного старіння та декупаж.

фахверковий будинок

Переваги та недоліки фахверкових будинків

Почнемо з позитивних сторін. Окрім оригінального дизайну, для фахверкових будинків характерні й інші переваги:

  • швидкі терміни будівництва (у середньому процес триває 4-5 місяців);
  • економія на фундаменті (його не потрібно робити поглибленим, оскільки вага конструкції менша, ніж цегляних будівель);
  • економія на обробці та догляді за фасадом;
  • добра освітленість за рахунок великих вікон.

Поряд із вагомими плюсами, відзначимо недоліки фахверкових будинків:

  • витрати на обробку дерев'яних конструкцій, щоб уберегти від гниття, займання;
  • необхідність прокладання якісної гідроізоляції;
  • можливі втрати тепла через велику площу скління.

Але всі мінуси можна нівелювати за рахунок правильного підходу до проектування.

Підбиваючи підсумки, відзначимо, що фахверковий будинок – це, безперечно, красива і стильна будівля. Але для того, щоб вона було ще й надійною, практичною, комфортною, важливо вибрати відповідні матеріали та довірити будівництво досвідченим виконавцям. Компанія «Дніпробуд» пропонує свої послуги із проектування. Ми розробимо індивідуальний проект фахверку з урахуванням доступних матеріалів, тенденцій та ваших побажань.