Вибір покрівельного матеріалу для будівництва будинків
Вибір покрівельного матеріалу для будівництва будинків
29.06.2021

Вибір покрівельного матеріалу для будівництва будинків

Зміст:

  1. Фактори, що впливають на вибір матеріалу для покрівлі
  2. Приблизний термін служби покрівельних матеріалів
  3. Основні види покрівельних матеріалів
  4. Переваги та недоліки основних видів покрівельних матеріалів
  5. Як вибрати якісні покрівельні матеріали?
  6. Будівельна компанія DNIPROBUD - надійний помічник в будівництві

Дах є найважливіший елемент будь-якої будівлі. Вона дозволяє підвищити ступінь захисту будови перед несприятливим впливом зовнішніх чинників, оберігає внутрішній простір будинку від атмосферних явищ, вітру і сонячних променів. З цієї причини довговічність всієї будови буде залежати від того, наскільки міцною є його покрівля. Покрівельні матеріали представлені сьогодні в величезному асортименті, що дозволяє врахувати будь-які переваги покупців.

Фактори, що впливають на вибір матеріалу для покрівлі

Вибираючи надійні матеріали для укладання покрівлі, слід звертати увагу на такі нюанси:

  • довговічність;
  • експлуатаційні характеристики;
  • конфігурація даху;
  • призначення будівлі;
  • ціна;
  • естетичний аспект.

Всі ці фактори будуть в підсумку впливати на те, наскільки покрівля буде відповідати поставленим завданням. Під час експлуатації покрівля стикається з певними навантаженнями, значення яких потрібно враховувати. Навантаження створюють опади, які накопичуються на поверхні взимку, а також вплив вітру, здатного зруйнувати неміцну покрівлю. Покриття не повинне перевантажувати і кроквяну систему, яка в свою чергу тисне на несучі елементи будівлі і його фундамент.

матеріал для покрівлі

Приблизний термін служби покрівельних матеріалів

Крім довговічності, слід звертати увагу на значення механічної міцності, корозійної стійкості, пожежної безпеки та інші параметри. Термін служби різних покриттів може серйозно варіюватися. Він залежить від правильно виконаного монтажу, наявності відповідного захисного покриття на поверхні, відсутність пошкоджень при укладанні і транспортуванні, а також від відповідності кліматичних умов. Так, керамічна черепиця може служити до 50 років, в той час як для шиферу термін придатності становить не більше 30 років. Не менш популярними є сучасні матеріали, включаючи металочерепицю і м'яку черепицю, які відрізняються невеликою масою і тривалим терміном служби.

Основні види покрівельних матеріалів

Якщо потрібно придбати покрівельні матеріали, які будуть служити протягом багатьох років, то слід звернути увагу на наступні варіанти:

  • металочерепицю;
  • профнастил;
  • мідну покрівлю;
  • композитну черепицю;
  • бітумну черепицю.

Для виробництва кожного покрівельного матеріалу повинен дотримуватися певний технологічний процес, що впливає на якість готової продукції. Виробник, який пропонує покрівлю покупцям, повинен володіти багаторічним досвідом і високою репутацією, що стане гарантією безпеки для покупця.

Основні види покрівельних матеріалів

Переваги та недоліки основних видів покрівельних матеріалів

Будівництво будинків "під ключ" не випадково користується великою популярністю, так як дозволяє в найкоротші терміни звести надійні і довговічні споруди, що відповідають побажанням навіть найбільш вимогливих покупців. У той же час вибір матеріалів буде залежати від побажань замовника, а також від розміру встановленого бюджету. Не менш важливим моментом є відповідність обраного матеріалу конкретних завдань, які перед ним стоять. Завдяки детальному вивченню різних покрівельних матеріалів, знайти ідеальне рішення стає простіше.

Металочерепиця і її особливості

Якщо розглянути будівництво котеджів "під ключ" від сучаснихкомпаній, то можна помітити, що застосування металочерепиці з кожним роком стає все більш популярним рішенням. Даний матеріал отримують завдяки випуску металопрокату, якому надають певну форму. Поверх стали наносять полімерне покриття або шар цинку, що дозволяє вберегти покрівлю від деформації. Метод штампування дозволяє надати покрівлі певний малюнок, наприклад, що імітує натуральну черепицю. З цієї причини з естетичної точки зору металочерепиця не поступається аналогам.

Полімерне покриття не тільки підвищує захисні властивості покрівлі, але і дозволяє вибирати серед декількох колірних рішень. Воно перешкоджає появі корозії, яка є головною причиною руйнування покрівлі з металочерепиці. У покупця є можливість вибрати матеріал за кількома критеріями:

  • товщина;
  • покриття;
  • ціна;
  • виробник.

Якщо виділити основні переваги металочерепиці, то не можна не відзначити її невелику масу і простий монтаж, який при бажанні можна здійснити своїми силами. Колірна гамма також залишається досить різноманітною. У черепиці зберігається прийнятна ціна, ніж також варто обов'язково скористатися. Недоліками матеріалу є здатність до корозії, а також гучність при опадах, помітну при наявності мансарди.

Профнастил: нюанси застосування

Якісна покрівля, створена з профнастилу, буде служити своєму власникові протягом тривалого терміну. З цієї причини вона часто використовується при облаштуванні заміських будинків або дач. Матеріал відрізняється найбільш привабливою ціною, а широкий вибір відтінок покриття дозволяє надати покрівлі саме такий зовнішній вигляд, який завжди хотіли бачити замовники. Матеріал простий в плані обробки і може бути укладений на підготовлену основу даху і зафіксований самостійно.

Мідна покрівля - чому вона популярна?

Готові проекти часто припускають використання мідної крівлі, вибір на користь якої зовсім не є випадковістю. Даний матеріал володіє високими естетичними якостями, а також не настільки схильний до корозії, як звичайна сталь. Мідь завжди цінувалася завдяки своїй довговічності. Така покрівля дозволить підняти статус її власника, а також виділити котедж на тлі однотипних будівель. У той же час покупцям доведеться серйозно розщедритися для покупки такого покрівельного матеріалу, який залишається найбільш дорогим на ринку.

Композитна черепиця - застосування в помірному кліматі

Застосування композитної черепиці сьогодні можна бачити повсюдно. Незважаючи на те, що матеріал з'явився на ринку не так давно, він вже набув великої популярності серед покупців. Покриття представляє собою «листковий пиріг», в який входять:

  • сталевий лист;
  • два шари алюмоцинка;
  • натуральний камінь.

При виробництві алюмоцинкового покриття застосовується алюміній, кремній і цинк, що дозволяє захистити сталевий лист від корозії і продовжити терміни експлуатації покрівлі. Наявність кам'яної крихти на поверхні дозволяє покрівлі в точності копіювати класичну черепицю. Термін служби такого покрівельного матеріалу за умови правильного монтажу складає до 50 років. Матеріал може використовуватися в самих різних кліматичних умовах.

Серед безумовних переваг матеріалу потрібно виділити хорошу стійкість матеріалу перед різними зовнішніми факторами. Композитна черепиця не поглинає вологу, а також не деформується при різких змінах температури. Матеріал не буде руйнуватися під дією ультрафіолетового випромінювання. Таку покрівлю варто віддати перевагу натуральній черепиці, якщо кроквяна система не розрахована на високі навантаження.

Бітумна черепиця і її переваги

При покупці покрівельного матеріалу варто обов'язково звернути увагу на м'яку черепицю. Вона має форму плоских листів, які доповнені фігурним вирізом з однієї зі сторін. Для виробництва матеріалу користуються різноманітними полімерними добавками. Подібна структура матеріалу дозволяє зробити його більш міцним і пластичним. У той же час черепиця залишається досить стійкою перед деформаційними процесами. Матеріал не схильний до корозії і гниття. Індивідуальне проектування дозволяє використовувати найсучасніші та ефективні матеріали для покрівлі, серед яких обов'язково варто виділити і бітумну черепицю.

Зовнішня поверхня матеріалу містить мінеральну або базальтову крихту. Дане покриття підвищує стійкість матеріалу перед зовнішнім впливом. Гнучку покрівлю можна використовувати окремо, так і для реконструкції інших видів покрівлі. Матеріал має гарний запас міцності, а також демонструє звукоізоляцію і шумоізоляцію на гідному рівні. Матеріалу вдається поєднувати високі експлуатаційні якості, що не приводить до серйозного зростання вартості або маси.

Як вибрати якісні покрівельні матеріали

Як вибрати якісні покрівельні матеріали?

Проектування будинків, яке можна замовити в сучасній компанії, дозволяє використовувати будь-які матеріали на кожному етапі будівництва. Практика показує, що універсальних рішень для створення покрівлі не існує. Конструкцію слід вибирати з урахуванням форми і розмірів будинку, а також відповідно до іншими конструктивними особливостями.

В процесі планування необхідно визначитися з формою покрівлі. Також потрібно передбачити відповідну кроквяну систему, здатну витримати відповідний рівень навантажень. Не менш важливо врахувати кліматичні умови в регіоні, де знаходиться котедж. Конструкція даху багато в чому визначає те, які покрівельні матеріали будуть використані для її облаштування. Проекти будинків досить різноманітні, щоб підібрати ідеальне рішення для комфортного проживання всієї родини. Форма даху впливає на ухил ската і площа покриття, що дозволяє визначитися з тим, яким з матеріалів буде краще скористатися. Вид покрівлі впливає на метод кріплення і простоту експлуатації або ремонту.

Використовуючи керамічну черепицю, потрібно передбачити найміцнішу кроквяну систему, в іншому випадку дах обрушиться під найменшими перевантаженнями. Крокви і мауерлат спираються на несучі стіни, тому їх міцність повинна відповідати обраному покрівельного матеріалу. При розрахунку навантаження на несучі елементи необхідно пам'ятати, що крім маси покрівлі на стіни також тиснуть крокви, утеплювач та інші елементи конструкції. Взимку навантаження збільшується з причини виникнення снігової шапки.

Щоб зрозуміти, який покрівлею краще скористатися, слід заздалегідь визначитися з призначенням споруди. Житлові будинки бувають для тимчасового або постійного проживання. Господарські та технічні споруди зазвичай призначені для хозинвентаря, тварин або зберігання автомобіля. Для кожного конкретного випадку підійде свій матеріал.

Архітектурне рішення, яким вирішено віддати перевагу, також впливає на кінцевий вибір. Далеко не кожна покрівля підходить для котеджу в футуристичному стилі. Класика краще поєднується з черепицею, ніж профнастилом. Конфігурація покрівлі може відрізнятися наявністю декількох скатів, гострим кутом нахилу, а також великими розмірами площі покрівлі, що також впливатиме на кінцеве рішення. Не варто забувати, що у кожного матеріалу своя ціна, здатна збільшити або зменшити витрати на будівництво.

Будівельна компанія DNIPROBUD - надійний помічник в будівництві

Якщо вас зацікавило архітектурне супровід, то скористатися ним ви можете за допомогою нашого сайту. Будівельна компанія DNIPROBUD має багаторічний досвід роботи, що дозволяє їй залишатися одним з лідерів на українському будівельному ринку. Ми можемо запропонувати кожному клієнту вигідні ціни на проектування та проведення будівельних робіт. Індивідуальний підхід і дотримання термінів роблять співпрацю з професіоналами вигідним рішенням.