Гараж або навіс в приватному будинку: що краще?
Гараж або навіс в приватному будинку: що краще?
22.07.2021

Гараж або навіс в приватному будинку: що краще?

Багато хто задається питанням: гараж або навіс в приватному будинку - що краще? Відповідь залежить від конкретної ситуації. Кому-то в якості стоянки для авто краще підійде легка конструкція на опорних стовпах у вигляді навісу, а багатьом водіям без повноцінного гаража не обійтися. Кожен вид має свої недоліки і переваги.

Зміст:

  1. Навіс для автомобіля
  2. Гараж в заміському будинку
  3. Що ж вибрати: гараж або навіс?
  4. Будівельна компанія DNIPROBUD

Навіс для автомобіля

Навіс стане оптимальним варіантом для тих автомобілістів, які користуються машиною кожен день. Залишати автомобіль під такою конструкцією простіше, тому що не потрібно постійно відкривати і закривати гараж. Підійде навіс і тим, хто самостійно не займається обслуговуванням і ремонтом авто. Це не капітальна будова, для зведення навісу не потрібно робити фундамент. У наші дні це каркасна конструкція з різних матеріалів.

Для будівництва навісів варто довіряти таким матеріалами, як дерево, метал, профнастил та полікарбонат. Найдешевший і затребуваний варіант - дах з полікарбонату на металевій конструкції. Сонячне світло полікарбонат пропускає, є можливість провести огляд авто в денний час доби, але в той же час пластик є надійним захисником від ультрафіолетового випромінювання. Вибравши правильні матеріали, навісу не буде страшною навантаження навіть більш 200 кг на кв. м даху.

Крім самої конструкції, вибрати потрібно і матеріал для підготовки самого майданчика, на якій буде стояти машина. Якщо є вже готова асфальтована площа, бруківка або плитка, це буде ідеальним варіантом. Якщо під навіс була обрана ділянка з землею або газоном, а бюджет і час на зведення конструкції обмежені, оптимальним варіантом буде звичайний щебінь.

Навіс для автомобіля

Переваги навісу

Навіс займає набагато менше місця, ніж гараж. Поставити машину під навіс легше, тому що не потрібно відкривати і закривати ворота. Ця конструкція виконує головні функції для комфортної стоянки авто - захищає від сонячних променів, завдяки чому салон машини не нагрівається, а також від дощу та інших опадів. Таким чином, дощ не забруднює автомобіль, а взимку немає необхідності його постійно очищати від снігу.

Оскільки навіс займає мало місця, обладнати його можна навіть на самій маленькій ділянці. Для невеликого гаража потрібно площа як мінімум в 1,5 рази більше.

У порівнянні з гаражем, вартість навісу може бути менше в десятки разів. Звести дану конструкцію можна за лічені дні, тоді як гараж може будуватися більше місяця. Варто виділити і такі позитивні якості навісів для авто:

  • різноманітність дизайнів, видів конструкцій;
  • можливість за невелику вартість зробити навіс відразу для декількох машин;
  • легко демонтувати і прибрати, або переставити на інше місце;
  • вивантажувати вантаж і пасажирів легко, чого не скажеш про гаражах.

Коли машини на ділянці немає або вона відсутня взагалі, навіс все ще має практичну користь. Під ним можна ховатися від сонця і опадів, обладнати там альтанку або патіо, поставивши садові меблі.

Навіс для машини

Недоліки навісу

У мінусову температуру від морозу автомобіль під навісом нічого не рятує. Екстремально низькі температури можуть вивести з ладу навіть сучасну хорошу машину. Є ризик не запустити двигун в зимову пору року. В такому випадку врятувати може теплий гараж.

Якщо в гаражі можна займатися ремонтом, під навісом це робити складно в занадто холодну погоду або дощ. У гаражі можна тримати різні запчастини, змінні покришки і хімію для авто, а такої якості у навісів немає.

Якщо власник заощадив на матеріалах, навіс може бути знищений під час дуже сильного вітру, що не тільки зашкодить машину, але і може бути небезпечно для здоров'я проживаючих в будинку людей. Тому, щоб конструкція служила довго, потрібно не скупитися на матеріалах і найняти відповідального підрядника з хорошою репутацією.

Гараж в заміському будинку

Майже кожен власник авто мріє про власному гаражі. Вони бувають декількох типів:

  • вбудований в будинок;
  • прибудований до будівлі;
  • окремо стоячий;
  • підземний.

Вбудований в будинок гараж неможливо зробити окремо, його потрібно планувати на етапі проектування житла. Плюс його в тому, що взимку не потрібно виходити на вулицю, щоб сісти в автомобіль. Також це не псує загальний вигляд ділянки, так як на ньому немає зайвих будівель і навісів. Оскільки планується будівництво гаража заздалегідь, його зовнішній вигляд не дисонує з екстер'єром основної будівлі. Комунікації будинку і гаража можна об'єднати, щоб ця частина житла опалювалася.

Окремо стоять гаражі деяким подобаються тим, що в будинок не просочуються запахи автомобіля і всього того, що там знаходиться. Недолік у тому, що, якщо потрібно електрику та опалення, доведеться додатково проводити комунікації. Підземні гаражі роблять в тому випадку, якщо місця для зберігання авто на ділянці немає зовсім. У них є істотний негативний якість - там завжди сиро, є ризик затоплення через опади.

Гараж в заміському будинку

Переваги гаража

Плюси у гаража наступні:

  • автомобілю не страшні ніякі погодні умови;
  • знижується ризик викрадення;
  • додатково в гаражі можна зробити яму для проведення ремонтних робіт;
  • гараж часто виступає приміщенням для зберігання різного господарського інвентарю, велосипедів, інструментів, покришок, запчастин;
  • в мороз немає проблем з тим, щоб завести авто;
  • є можливість зробити сигналізацію, яка захистить від крадіжки.

Гараж може замінити технічні приміщення, підвали й льохи. Якщо зробити його достатнього розміру, там можна зберігати запаси продовольства, консервацію, урожай.

Недоліки гаража

Багато автомобілістів дотримуються думки, що взимку машини краще зберігати під навісом, а не в гаражі. Справа в тому, що через різку зміну температури на автомобілі утворюється роса. Через це згодом авто покривається корозією. Щоб уникнути проблеми, необхідна складна і дорога система вентиляції, яка буде сушити повітря.

Гараж є капітальним будовою, тому його зведення обійдеться дуже дорого. Якщо це єдине місце для зберігання авто, а паркуватися доводиться біля будинку кілька разів в день, існує складність в регулярному відкриванні та закриванні будови.

На обслуговування гаража потрібно буде щомісяця виділяти кошти. Наприклад, на оплату електрики. Якщо встановлена ​​система вентиляції, рахунки за світло будуть приходити великі. Будова це об'ємне, тому дорого обходитиметься і його опалення в зимовий час.

Гараж для машини

Що ж вибрати: гараж або навіс?

Поставити навіс замість гаража стоїть тим, у кого:

  • дуже обмежений бюджет;
  • немає необхідності проводити огляд і ремонт авто;
  • вже є місце для зберігання покришок і запчастин;
  • мало місця на ділянці.

Гараж стане хорошим вибором для власників тих автомобілів, у яких виходить з ладу акумулятор в мінусову температуру, через що неможливо провести запуск двигуна. Якщо вже є план побудувати сарай або льох, краще віддати перевагу більш універсальному і багатофункціонального гаражу. Якщо бюджет необмежений, а площа ділянки більша, хорошим вибором буде гараж з навісом. На щоденній основі можна користуватися навісом, а ставити авто в гараж тільки при необхідності.

Відмовитися від навісу на користь гаража стоїть тим, хто турбується за безпеку авто. В такому випадку надійної захисної для машини виступить повноцінний гараж з відеоспостереженням і додаткової сигналізацією.

Будівництво гаража

Будівельна компанія DNIPROBUD

Будівництво надійних, довговічних і стильних гаражів, які не будуть дисонувати із загальним видом ділянки, здійснює будівельна компанія DNIPROBUD. Фірма є визнаним лідером будівельної сфери в Україні. Підприємство не тільки будує гаражі, а й виконує повний спектр інших послуг:

  • продаж готових проектів будинків;
  • архітектурне супровід;
  • будівництво будинків, дач, котеджів "під ключ";
  • індивідуальний план будинку;
  • будівництво селищ;
  • зведення готелів, торгових центрів;
  • дизайн і виконання внутрішніх опоряджувальних робіт;
  • будівництво саун і басейнів;
  • будівництво великих ферм для утримання худоби та птахів.

Крім цього, компанія допоможе з усією необхідною дозвільною документацією на будівництво того чи іншого об'єкта.