Зонування кімнати
Зонування кімнати
08.12.2023

Далеко не кожна квартира радує ідеальним плануванням, до того ж меж досконалості не існує. Розширити кухню, підвищити функціональність зали, додати усамітнення зоні відпочинку та вирішити багато інших питань дозволить зонування кімнати. Для його здійснення не обов'язково починати повномасштабний ремонт. За допомогою хитрих нескладних дизайнерських прийомів можна кардинально змінити планування та підвищити рівень комфорту в будинку.

Чим корисне зонування кімнати

Поділ кімнати на зони може знадобитися у кількох випадках:

  • необхідність додавання приватності при появі дитини в сім'ї або іншій зміні чисельності співмешканців;
  • зміна способу життя – потреба в кабінеті, робочому місці при переході на фріланс;
  • раціональне оформлення невеликої житлової площі, наприклад зонування однокімнатної квартири;
  • підвищення функціональності великого простору – студії.

За допомогою зонування складно досягти ідеальної шумоізоляції та повної приватності приміщення, для цього знадобиться фундаментальна перебудова кімнати. Але щоб досягти цікавого візуального ефекту, додати оригінальності класичному плануванню та ненав'язливо розмежувати простір, його цілком достатньо.

Найпопулярніші ідеї, як розділити кімнату на дві зони

До зонування вдаються для поділу кухні та їдальні, спальні та кабінету, зали та зони відпочинку, дитячої ігрової території та загального простору. Поділ кімнати на дві зони можна здійснити за допомогою різних матеріалів, декоративних елементів. Найкраще для цього підходять тканинні драпірування, шафи та спеціальні перегородки.

Зонування кімнати перегородкою

Не обов'язково зводити повноцінну стіну та ставити двері – можна встановити спрощену перегородку. Для її виготовлення підійдуть різні матеріали:

  • піноблоки – за допомогою легких блоків можна закласти вузьку та широку перегородку, на яку можна кріпити підвісні полиці та шафи;
  • гіпсокартон – з нього зводять перегородки будь-якої форми із вбудованими нішами та прихованим монтажем комунікацій (електропроводки, підсвічування);
  • дерево – повітряні напівпрозорі ширми із тонкого бруса або суцільні дерев'яні панелі добре підходять під стиль кантрі та прованс. Стаціонарну частину можна доповнити відкатними дверима, за допомогою яких можна повністю поділити приміщення надвоє.

Найпростіше монтувати дерев'яні перегородки. Вони безпосередньо можуть кріпитися до стелі та підлоги дюбелями. Вони відносно легкі, тому дозволені для встановлення на будь-якому поверсі, незалежно від особливостей конструкції будинку.

зонування кімнати перегородкою

Варіант із гіпсокартону передбачає кріплення за допомогою алюмінієвих напрямних. Їх можна гнути та різати, надаючи потрібну форму. Простінок такого типу може бути рівним або формувати арку з нішами та прорізами, вбудованим підсвічуванням.

Піноблок можна встановлювати на цементний розчин або спеціальний клей. Пористий матеріал легко різати ножівкою для надання незвичайної форми. Покрити таку перегородку можна декоративною штукатуркою або обшити будь-яким облицювальним матеріалом.

Зонування кімнати шторами

Найбільш бюджетне зонування кімнати здійснюється за допомогою драпірувань. штори – не найпопулярніший спосіб зонування, але крім низької ціни він має інші переваги:

  • простий монтаж – карниз можна розташувати на стіні та стелі, а за бажання зняти будь-якої миті;
  • варіативність – можливість зміни штор відповідно до змін у дизайні інтер'єру;
  • легкість – найщільніші портьєри не перевантажать несучу конструкцію.

Штори доречні для відокремлення вбиральні від основної території спальні, господарського куточка на кухні, створення затишної зони відпочинку в лоджії. Можна обрамити прохід до ліжка в однокімнатній квартирі, відокремлюючи зону спальні від вітальні.

зонування кімнати шторами

Залежно від якості освітлення в приміщенні варто вибирати щільні або напівпрозорі тканини. Перші створюють ефект повноцінного поділу простору, але блокують природне висвітлення. Другі – невагомі, не перешкоджають проходженню світла від вікна, але за ними не сховаєшся від сторонніх поглядів.

Зонування кімнати шафою

Використовувати простір з користю та одночасно розмежувати зони за їх призначенням в одній кімнаті допоможе шафа. Громіздка конструкція посередині кімнати лише на перший погляд звучить безглуздо. Такий спосіб зонування має багато переваг.

Шафа між робочою зоною та кімнатою відпочинку також економить місце. Це одночасно стіна та книжковий стелаж у кабінеті. Робочий стіл можна вбудувати прямо в шафу, а без потреби складати її, звільняючи додаткове місце.

зонування кімнати шафою

У шафі між їдальнею та кухнею можна видалити частину задньої стінки, формуючи зручне вікно видачі страв та посуду. Через нього можна розмовляти з гостями під час останніх приготувань перед вечерею. З боку зали полиці можна заповнити декоративними дрібницями, книгами, розмістити телевізор.

В якості перегородки підійде тристулковий гардероб, меблева стінка і навіть вузькі високі пенали. Важливо пам'ятати, що навіть невелика шафа – досить громіздкий предмет меблів, тому для маленьких квартир його потрібно ретельно підбирати або зупинитися на інших прийомах зонування.

Як розділити кімнату на дві зони спальню та вітальню

Найпопулярніше питання про те, як поділити одну кімнату на спальню та вітальню, актуальне для квартир-студій та маленьких однокімнатних квартир. Саме для цього завдання найкраще підходять лайфхаки з шафою-гардеробом і щільними портьєрами. Рішення залежить від стилістики приміщення та кількості завдань, які має виконувати перегородка.

Якщо відокремити шафою спальню від залу, з одного боку можна влаштувати повноцінну вбиральню, а з іншого — розмістити телевізор та декоративну полицю з відеотехнікою. За допомогою поворотного механізму можна заощадити на додатковому гаджеті та дивитися телевізор з обох боків від шафи, просто повертаючи його на кронштейні.