Найкраща стеля для ванної кімнати
Найкраща стеля для ванної кімнати
25.12.2023

Від вибору оздоблювальних матеріалів для ванної кімнати залежить якість і довговічність покриття. У приміщенні підвищений рівень вологості, тому ризик появи корозії, плісняви, грибка та розводів дуже великий. Стеля у ванній кімнаті має бути стійкою до змін температури: не деформуватися при нагріванні повітря та попаданні конденсату. Зручно, коли покриття легко монтується і в разі пошкодження дістатися до прихованих елементів не важко.

Яка має бути стеля у ванній?

Стелі бувають базові, клейові (шпалери або листи пластику, які кріпляться на базу), підвісні з використанням стельових модулів та натяжні. Покриття має бути дуже міцним та стійким до механічних впливів. Головні критерії під час вибору матеріалів:

  • надійна конструкція, яка приховає дефекти та елементи комунікації;
  • стійкість до вологи;
  • простота у догляді;
  • екологічність;
  • естетична привабливість, асортимент моделей, відтінків та фактур.

Одні з найбільш бюджетних варіантів обробки - штукатурка, фарбування та використання ПВХ-панелей. Середній ціновий сегмент становлять рейкові стелі, конструкції з гіпсокартону, плитка та скляне покриття.

З чого зробити стелю у ванній?

Пластикові панелі

Виготовляються із твердого полівінілхлориду. Матеріал легкий та гнучкий. Його легко доглядати, панелі водостійкі. Мають відмінні звукоізоляційні властивості. Покриття буває різних текстур: рельєфне та гладке, з матовим або глянцевим ефектом. Панелі кріпляться до алюмінієвого каркаса на стелі. Конструкція довговічна. З мінусів - низька міцність, при неправильному поводженні на пластиці можуть з'являтися подряпини та вм'ятини.

Гіпсокартон

Базовий універсальний матеріал. Підходить для монтажу плитки, лакофарбового покриття та встановлення панелей. Переносить сирий мікроклімат у приміщенні. Дозволяє зробити багаторівневу композицію. Матеріал вогнестійкий, не гниє та не покривається пліснявою. Найчастіше на покриття наносять декоративну штукатурку або водоемульсійну фарбу.

Натяжна стеля у ванній

Розмаїття кольорової гами дозволяє створити унікальний інтер'єр. Матеріал стійкий до прямого контакту з водою та парою, не деформується при зміні температур. Основний плюс покриття - простота монтажу та догляду під час експлуатації. Стеля у ванну виготовлена ​​з якісних полімерів, міцна, а спеціальні антигрибкові добавки у складі запобігають появі плісняви ​​як на зовнішній стороні, так і зсередини. ПВХ плівкою краще оформлювати великі приміщення, адже матеріал може візуально зменшити простір.

Модульне покриття

Простий та бюджетний варіант. Є металевим каркасом, в комірки якого вставляють панелі. Вони бувають з оргскла, з оцинкованої сталі та акрилу. Якщо панель пошкоджена, її можна легко замінити.

Матеріал не потребує вирівнювання поверхні. Практичний каркас дозволяє вбудувати освітлення.

Рейки

Ідеальне співвідношення якості, експлуатаційних характеристик та ціни. Перед монтажем поверхню потрібно ретельно очистити, а всі тріщини та потертості обробити шпаклівкою. Декоративні рейки виготовляються із пластику або алюмінію. Якщо хочете використовувати дерев'яні елементи, попередньо покрийте їх вологостійкою речовиною – лаком чи олією. При правильній обробці та встановленні стелі у ванній виходять герметичні. Для надійної фіксації на каркасі в рейках роблять загнуті краї. Якщо деталі будуть нерівними, підігнати їх за розмірами не вийде.

Шпалери

Оздоблення стелі у ванній кімнаті також можна зробити за допомогою вологостійких шпалер. Добре підходять вінілові із міцного полімеру. Поряд з ними виступають покриття, що миються, які відштовхують воду. Шпалери захищають лаковими засобами на поверхні, попередньо обробленою шпаклівкою та ґрунтовкою. Це робиться для кращого зчеплення матеріалів. Шпалери представлені в широкій кольоровій гамі, для дизайну можна підібрати будь-які фактури та візерунки.

Стеля у ванній: ідеї оформлення

Для інтер'єрів у класичному стилі підійдуть покриття з імітацією натуральних матеріалів. Наприклад, стилізація під дерево або мармур дозволяє досягти цілісності дизайну інтер'єру, гармонує зі стінами і виглядає вишукано. Для обробки краще підійдуть рейки або керамічна плитка.

Скляні панелі візуально розширюють простір. Красива глянсова поверхня вражає.

Касетна стеля виглядає не менш ефектно. Квадратні панелі мають стандартний розмір та дозволяють комбінувати різні фактури.

З вибором кольору краще дотримуватися стандартної монохромної палітри, щоб стеля не виглядала громіздко. Універсальна класика - білий, підходить до всіх стилів, робить ванну світлішою, помітно перетворюючи простір. Для низьких приміщень вибирають пастель або теплі приглушені відтінки. На фарбованій або гіпсокартонній стелі часто роблять візерунки та цікавий рельєф за допомогою трафаретів. Керамічна або скляна мозаїка – один із варіантів для сміливих дизайнів. Багаторівневі конструкції мають кілька переваг: роблять ванну компактнішою і дозволяють розмежувати простір. Для такої обробки використовуються натяжні покриття або гіпсокартон, рідше – матеріали поєднують. Яруси можна виділити різними кольорами, наприклад, нижній зробити темнішим, а верхній оформити світлими тонами. Так підкреслюється перепад висот, для більшого розмаїття використовують матові та глянцеві фактури.

Яка стеля краще для маленької ванни? Часто вибирають відбиваючу обробку і глянцеве полотно холодних тонів. Ніжно-блакитний та блідо-сірий вдало поєднуються з металевими та хромованими елементами. Підійдуть і дзеркальні плити.

Як краще зробити стелю у ванній кімнаті?

Найдоступніший варіант - вологостійка штукатурка та засіб для побілки. Можна використовувати фарбу для створення унікальних композицій. Такий метод потребує ідеальної підготовки поверхні, адже візуально виділяє всі дефекти стелі.

Пластикові панелі, у свою чергу, приховують недоліки, а різноманітність фактур дозволить втілити будь-які ідеї. Керамічна плитка теж виглядатиме красиво.

Натяжні стелі чудово вписуються в декор, дозволяють встановити точкове або масове освітлення, яке тільки підкреслить візуал кімнати.